Novosti
arhiva/novosti/istrski-med.jpg
08.07.2024 Broj:831

ISTARSKI MED/ISTRSKI MED DOBIO EUROPSKU ZAŠTIĆENU OZNAKU IZVORNOSTI

U petak, 5. srpnja 2024. godine Europska komisija objavila je u Službenom listu EU, da je Istarski med/Istrski med dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti i tako službeno postao 50.-ti hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji.


U petak, 5. srpnja 2024. godine Europska komisija objavila je u Službenom listu EU, a Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske na svojim mrežnim stranicama da je Istarski med/Istrski med dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti i tako službeno postao 50.-ti hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji. Time je taj naziv proizvoda upisan u registar oznaka zemljopisnog podrijetla za poljoprivredne proizvode te je zaštićen na području cijele Europske unije. EU-ov znak zaštićene oznake izvornosti koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Podsjetimo, postupak zaštite naziva Istarski med/Istrski med je započeo u kolovozu 2017. godine, a zajednički su ga pokrenule Udruga pčelara Lipa iz Pazina i Obalno čebelarsko društvo iz Kopra, kojima čestitamo na entuzijazmu, ustrajnosti i uloženom trudu u dokazivanju da istarski med zaslužuje svoje mjesto uz druge visokokvalitetne proizvode iz Lijepe naše, pogotovo u kontekstu sve prisutnijem pojave patvorenog meda na domaćem tržištu, kao i na području čitave EU.

U Hrvatskoj pod nazivom " Istarski  med", a u Sloveniji pod nazivom "Istrski  med" zaštićeno je sedam vrsta meda: uniflorni od bagrema, kadulje, kestena, lipe i vrijeska, te dva multiflorna: cvjetni med, i bjelogorični medljikovac koji se proizvode na području cijele Istarske županije, u dijelu Primorsko-goranske županije odnosno na području grada Opatije te općina Lovran, Mošćenička Draga i Matulji, zatim otoka Cresa i Lošinja i okolnih manjih otoka, te slovenskih  istarskih općina Kopar, Izola, Piran i Ankaran.