Novosti




arhiva/novosti/_def_news.gif
09.02.2024 Broj:789

MINISTRICI POLJOPRIVREDE POSLAN DOPIS U VEZI OTROVANJA PČELINJIH ZAJEDNICA

Na kabinet ministrice poljoprivrede Marije Vučković poslan je dopis u vezi preveniranja mogućih otrovanja pčelinjih zajednica, kojih smo nažalost svjedoci nekoliko zadnjih godina.


Radi preveniranja mogućih otrovanja pčelinjih zajednica u periodu godine koji nam dolazi (proljeće-ljeto) Hrvatski pčelarski savez poduzeo je nekoliko radnji.

Nastavno na te nemile događaje trovanja pčelinjih zajednica velikih razmjera unatrag tri godine, a zbog nestručnog postupanja ili korištenja zabranjenih sredstava prilikom upotrebe zaštitnih sredstava u poljoprivredi obratili smo se dopisom ministrici Mariji Vučković.

Obavijestili smo je o planiranim aktivnostima Hrvatskog pčelarskog saveza u 2024. godini i do sada odrađenim aktivnostima kako bi se izbjegli gubici pčelinjih zajednica na određenom području, a samim time i drugih divljih oprašivača, te financijske, gospodarske i druge štete koje proizlaze iz ovakvih događaja.

Hrvatski pčelarski savez u dogovoru s urednikom emisije Plodovi zemlje Vlatkom Grgurićem napraviti će se prilog na temu otrovanja pčela kao upozorenje poljoprivrednicima (ratarima i voćarima) da u svojim aktivnostima obrate dodatnu pažnju u radu sa sredstvima za zaštitu bilja.

Kontaktirali smo Hrvatsku poljoprivrednu komoru i zamolili iste da ukažu ratarima i voćarima na opasnost od otrovanja oprašivača i potrebu pravilne upotrebe pesticida kao i bolju suradnju s pčelarskim udrugama.

Obratili smo se za pomoć i našem kolegi pčelaru i savjetodavcu Igoru Petroviću, dipl. ing. agr. koji nas je upoznao s programima edukacija i izobrazbe koja se provodi na terenu od strane Ministarstva poljoprivrede.

S pčelarima smo do sada odradili dva okrugla stola - predavanja s istom temom kako bismo i njih potaknuli na bolju komunikaciju s poljoprivrednicima iz njihova okruženja s ciljem sprečavanja najgorega, te da ih što bolje upoznamo s opasnostima kojih do sada nisu bili ni svjesni da postoje. Ujedno smo zahvalili Ministarstvu što nas je o tim opasnostima upoznao voditelj službe savjetnika mr. sc. Milorad Šubić.

U svrhu spriječavanja mogućih otrovanja pčelinjih zajednica i ove sezone, Ministarstvu poljoprivrede predložili smo da:

  • se u terminu prije emisije Plodovi zemlje emitira obavijest poljoprivrednicima o obavezi pravilne upotrebe pesticida i opasnosti trovanja oprašivača i mogućih šteta koje mogu nastati.
  • da državni inspektorat radi pojačanu kontrolu (analizu) upotrijebljenih zaštitnih sredstava
  • ako postoji prostora i odradi izvanrednu edukaciju od strane savjetodavne službe.