Novosti
arhiva/novosti/HRVATSKI-SABOR.jpg
27.01.2024 Broj:784

HPS na 120. sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu

Na poziv predsjednice saborskog Odbora za poljoprivredu Marijane Petir Hrvatski pčelarski savez je 24. siječnja 2024. godine sudjelovao na njegovoj 120. sjednici. Tema je sjednice bila održiva poljoprivreda, s naglaskom na pčelarstvo kao vrlo važnu kariku održive poljoprivrede.


HPS su predstavljali predsjednik Dražen Kocet, dopredsjednici Stanko Čuljak i Damir Krog, tajnik Emil Horvatić i voditelj potpora Saša Petrić.

Sjednici su nazočili predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak i predstavnici drugih poljoprivrednih sektora, dok se videovezom pridružio i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski, koji se u uvodnom dijelu obratio prisutnima govoreći o problemima i planovima vezanima uz poljoprivredu na europskoj razini.

Potom su svi nazočni dobili riječ te je svaki o svojem resoru europskom povjereniku iznio svoje stavove i postavio pitanja.

Predsjednik Hrvatskoga pčelarskog saveza pozdravio je sve prisutne te je u svojem govoru naveo sljedeće:

Održiva nam je poljoprivreda svima od velike važnosti jer osigurava proizvodnju hrane, bez koje mi ljudi nemamo uvjete za preživljavanje.

U postizanju zadovoljavajućih rezultata u proizvodnji toliko potrebne hrane te u očuvanju bioraznolikosti medonosna pčela ima vrlo važnu ulogu, tim više ako u obzir uzmemo da su populacije velikoga dijela divljih oprašivača smanjene zbog intenzivne poljoprivrede, u nekim krajevima čak i potpuno uništene. Jedino pčelari mogu omogućiti daljnji opstanak toliko važnih oprašivača, a time i bioraznolikost.

Danas je stacionarno pčelarstvo gotovo neisplativo. Iako seleći pčelari još uvijek nekako uspijevaju naći ekonomsku računicu, ona je sve manja i manja, stoga smo na nacionalnoj razini zatražili pomoć u nabavi prijeko potrebnih vozila za prijevoz košnica.

Najveći su problemi pčelarstva: 1. patvoreni med - nelojalna konkurencija

2. dampinške cijene- ekonomska neodrživost

3. intenzivna poljoprivreda - trovanje pčela

4. klimatske promjene - nedostatak hrane za pčele

5. pčelinje bolesti - veliki gubici

6. pčelinji štetnici - žutonogi stršljen.

Pozivamo vas sve da uložite još veće napore za savladavanje poteškoća koje su zadesile ne samo hrvatsko nego i europsko pčelarstvo. Neke su zemlje članice taj problem prepoznale te su svojim pčelarima osigurale dodatne potpore po pčelinjoj zajednici. Također vas molimo da ne radite podjele na velike, male, kontinentalne, gorske i otočne pčelare jer će u budućnosti svaka pčela imati nemjerljivu važnost, dok će ručno oprašivanje biti sve veća potreba, kao što već jest u nekim dijelovima svijeta koji nisu vodili brigu o oprašivačima. Med možemo uvesti, ali oprašivače ne možemo.

Poštovani povjereniče Europske komisije, smatramo opravdanim zatražiti dodatnu potporu na razini Europske unije u obliku naknade za oprašivanje po pčelinjoj zajednici, koja će pčelarima biti velika pomoć u savladavanju današnjih poteškoća.

Isti je zahtjev na kraju sjednice uputila i predsjednica Saborskog odbora za poljoprivredu Marijana Petir, kojom i ovom prilikom zahvaljujemo na potpori pčelarskom sektoru, kao i državnom tajniku Ministarstva poljoprivrede Tugomiru Majdaku, koji je u svojem izlaganju također naglasio važnost pčelarskog sektora.