Na adrese članova Hrvatskog pčelarskog saveza poslana je Hrvatska pčela broj 1/2023.
AKTUALNOSTI
Aktivnosti
Hrvatskoga pčelarskog saveza, Dražen Kocet
26.
studenoga 2022. Kako se bliži kraj godine, tako se zahuktavaju i pčelarske manifestacije
u sklopu kojih se dodjeljuju nagrade i priznanja za najbolje ocijenjene medove
koji odlaze u ruke naših vrijednih pčelara. Predsjednik našeg saveza
prisustvovao je u Osijeku na 27. državnom ocjenjivanju sortnih medova u
organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta...
Održana
sjednica Skupštine Hrvatskoga pčelarskog saveza
U subotu 3. prosinca 2022. godine je u prostoru Zagrebačkog
Velesajma održana sjednica Skupštine Hrvatskoga pčelarskog saveza. Budući da su
se na njoj izabirali pojedini članovi tijela HPS-a, bila je izborno-izvještajna...
KOLUMNA
Ništa novo, Nenad Strižak
Parafraza naslova antiratnog
romana Na zapadu ništa novo njemačkoga književnika Ericha Marie
Remarquea primijenjena na nedavno održanu sjednicu Skupštine Hrvatskoga pčelarskog
saveza mogla bi poslužiti kao kratak opis stanja koje već godinama vlada u tom
najvišem tijelu našeg saveza, dakle u radu Skupštine HPS-a ništa novo...
TEHNOLOGIJE PČELARSTVA
Zimski blokator matice u LR
košnici, Josip Dolenec
Više nitko ne pokušava negirati
velike klimatske promjene, a koje se događaju tijekom cijele godine. Te
promjene zahvaćaju sva godišnja doba, pa zato dolazi do velikih anomalija i
zimi, i ljeti, i u proljeće, i u jesen. Nekad ih primjećujemo odmah, i velimo da
tako nekad nije bilo, a nekad nas i prevare pa mislimo da nije bilo promjena...
Kako možemo sami poboljšati
svoje pčelinje zajednice, Josip Križ
Vrlo će brzo početi nova
aktivna sezona za pčele, ali i za pčelare. Imali smo nekoliko mjeseci od
završetka protekle sezone da rezimiramo sve dobro i loše na svojem pčelinjaku.
Ako nismo zadovoljni produktivnošću, zdravljem, mirnoćom ili nekim drugim
karakteristikama svojih pčelinjih zajednica, s popravljanjem toga možemo početi
već tijekom prvoga proljetnog pregleda košnica.
Do uzgoja šećerne trske (kasnije šećerne repe) i
industrijske proizvodnje šećera, med je bio jedino sladilo koje su ljudi upotrebljavali.
Prema uvriježenoj definiciji, med je sladak, gust, viskozan, tekući ili
kristaliziran proizvod koji medonosne pčele proizvode od nektara medonosnih
biljaka, sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji sišu na
živim dijelovima biljaka, a koje pčele sakupljaju te im dodaju vlastite
specifične tvari, potom izdvajaju vodu i odlažu u stanice saća do sazrijevanja.
Srednja mišjakinja (Stellaria
media (L.) Vill.), Matija Bučar
Srednja mišjakinja je niska jednogodišnja ili dvogodišnja
zelen koju karakteriziraju duge, nježne, meke i jako razgranjene stabljike koja
priliježu po tlu ili se uzdižu iz horizontalnog položaja. Na donjim zaglavcima stabljika
često tjera korjenčiće. Listovi su joj sitni, ovalni ili srcoliki, no kratko
zašiljeni i cjelovita ruba. Nalaze se na dužim peteljkama, a gornji su sjedeći.
ZNANOST
Pčelinji proizvodi pomažu kod ublažavanja nuspojava kemoterapije, Ivana
Gobin
Kemoterapija
ili citostatska terapija predstavlja sustavnu metodu u liječenju zloćudnih
bolesti primjenom lijekova citostatika. Danas je ona dio standardnoga
terapijskog procesa većine zloćudnih bolesti. Osim što služi za liječenje, kemoterapija
može smanjiti vjerojatnost povratka zloćudne bolesti, usporiti njezin rast ili
smanjiti tumore koji uzrokuju bol ili druge poteškoće.
ZANIMLJIVOSTI
Pčelarski razgovori u Južnoafričkoj Republici,
Ivana Tlak Gajger
Opstojnost pčelarstva u novim
klimatskim (ne)prilikama, Bojan Stipešević
7. Dani meda Labinštine ? Ripenda
2022., Damir Gregurić
Šampionski bagremov med, Mladen Stubljar