Novosti




arhiva/novosti/HRVATSKA-PCELA-1-23-MALA.jpg
04.01.2023 Broj:631

HRVATSKA PČELA 1/2023

Na adrese članova Hrvatskog pčelarskog saveza poslana je Hrvatska pčela broj 1/2023.


AKTUALNOSTI

Aktivnosti Hrvatskoga pčelarskog saveza, Dražen Kocet

26. studenoga 2022. Kako se bliži kraj godine, tako se zahuktavaju i pčelarske manifestacije u sklopu kojih se dodjeljuju nagrade i priznanja za najbolje ocijenjene medove koji odlaze u ruke naših vrijednih pčelara. Predsjednik našeg saveza prisustvovao je u Osijeku na 27. državnom ocjenjivanju sortnih medova u organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta...

 

Održana sjednica Skupštine Hrvatskoga pčelarskog saveza

U subotu 3. prosinca 2022. godine je u prostoru Zagrebačkog Velesajma održana sjednica Skupštine Hrvatskoga pčelarskog saveza. Budući da su se na njoj izabirali pojedini članovi tijela HPS-a, bila je izborno-izvještajna...

 

 

KOLUMNA

Ništa novo, Nenad Strižak

Parafraza naslova antiratnog romana Na zapadu ništa novo njemačkoga književnika Ericha Marie Remarquea primijenjena na nedavno održanu sjednicu Skupštine Hrvatskoga pčelarskog saveza mogla bi poslužiti kao kratak opis stanja koje već godinama vlada u tom najvišem tijelu našeg saveza, dakle u radu Skupštine HPS-a ništa novo...

 

 

TEHNOLOGIJE PČELARSTVA

Zimski blokator matice u LR košnici, Josip Dolenec

Više nitko ne pokušava negirati velike klimatske promjene, a koje se događaju tijekom cijele godine. Te promjene zahvaćaju sva godišnja doba, pa zato dolazi do velikih anomalija i zimi, i ljeti, i u proljeće, i u jesen. Nekad ih primjećujemo odmah, i velimo da tako nekad nije bilo, a nekad nas i prevare pa mislimo da nije bilo promjena...

Kako možemo sami poboljšati svoje pčelinje zajednice, Josip Križ

Vrlo će brzo početi nova aktivna sezona za pčele, ali i za pčelare. Imali smo nekoliko mjeseci od završetka protekle sezone da rezimiramo sve dobro i loše na svojem pčelinjaku. Ako nismo zadovoljni produktivnošću, zdravljem, mirnoćom ili nekim drugim karakteristikama svojih pčelinjih zajednica, s popravljanjem toga možemo početi već tijekom prvoga proljetnog pregleda košnica.

 

Posebnosti meda, Kruno Lažec

Do uzgoja šećerne trske (kasnije šećerne repe) i industrijske proizvodnje šećera, med je bio jedino sladilo koje su ljudi upotrebljavali. Prema uvriježenoj definiciji, med je sladak, gust, viskozan, tekući ili kristaliziran proizvod koji medonosne pčele proizvode od nektara medonosnih biljaka, sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji sišu na živim dijelovima biljaka, a koje pčele sakupljaju te im dodaju vlastite specifične tvari, potom izdvajaju vodu i odlažu u stanice saća do sazrijevanja.

 

Srednja mišjakinja (Stellaria media (L.) Vill.), Matija Bučar

Srednja mišjakinja je niska jednogodišnja ili dvogodišnja zelen koju karakteriziraju duge, nježne, meke i jako razgranjene stabljike koja priliježu po tlu ili se uzdižu iz horizontalnog položaja. Na donjim zaglavcima stabljika često tjera korjenčiće. Listovi su joj sitni, ovalni ili srcoliki, no kratko zašiljeni i cjelovita ruba. Nalaze se na dužim peteljkama, a gornji su sjedeći.

 

 

ZNANOST

Pčelinji proizvodi pomažu kod ublažavanja nuspojava kemoterapije, Ivana Gobin

Kemoterapija ili citostatska terapija predstavlja sustavnu metodu u liječenju zloćudnih bolesti primjenom lijekova citostatika. Danas je ona dio standardnoga terapijskog procesa većine zloćudnih bolesti. Osim što služi za liječenje, kemoterapija može smanjiti vjerojatnost povratka zloćudne bolesti, usporiti njezin rast ili smanjiti tumore koji uzrokuju bol ili druge poteškoće.

 

ZANIMLJIVOSTI

Pčelarski razgovori u Južnoafričkoj Republici, Ivana Tlak Gajger

Opstojnost pčelarstva u novim klimatskim (ne)prilikama, Bojan Stipešević

7. Dani meda Labinštine ? Ripenda 2022., Damir Gregurić

Šampionski bagremov med, Mladen Stubljar

Zaigrane pčele, Zdenko Franić