Novosti
arhiva/novosti/Sveti-Ambrozije.jpg
07.12.2022 Broj:621

SVETI AMBROZIJE – ZAŠTITNIK PČELA I PČELARA

Svim pčelarkama, pčelarima te ljubiteljima pčela i meda želimo blagoslovljen dan Svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara!


Sveti Ambrozije (lat. Aurelius Ambrosius; Trier, oko 340. – Milano, 4. travnja 397.), biskup, crkveni naučitelj, vodeći pisac crkvenih himni i svetac.

Rođen je u veoma uglednoj rimskoj obitelji. Otac mu je bio visoki carski činovnik u Galiji. Ambrozije je studirao u Rimu govorništvo i pravo. Oko 370. postao je guverner (legatus consularis) u sjevernoj Italiji sa sjedištem u Milanu.

Legenda kaže da mu je u djetinjstvu dok je spavao u kolijevci na dvorištu ispred roditeljskog doma na lice sletio roj pčela. Ugledavši taj prizor djevojka koja ga je čuvala, počela je vrištati od straha za djetetov život i panično prizivala pomoć. Ambrozijev otac, koji je bio iskusan pčelar, odmah je naredio da puste dijete na miru i uistinu – roj pčela se tog trena digao u nebo, a da dijete nije ubola niti jedna jedina pčela. Nakon tog događaja otac je svom sinu dao ime Ambrozije, što je grčki termin za hranu bogova, čest sinonim za med i druge pčelinje proizvode.