Novosti
arhiva/novosti/med.gif
16.09.2022 Broj:562

PROBLEM NACIONALNE STAKLENKE ZA MED OD 580 ML

Povodom napisa na internetskim portalima i društvenim medijima, a u vezi nedozvoljene upotrebe nacionalne staklenke za med od 580 ml, dajemo osvrt i pojašnjenje.


Hrvatski pčelarski savez vlasnik je industrijskog dizajna nacionalne staklenke za med i vlasnik jednog djela od ukupno četiri kalupa za izradu staklenki. Radi se o projektu kojega zajedno vode HPS i Ministarstvo poljoprivrede, koje je od samog početka financijski sudjelovalo u kupnji jednog dijela kalupa za proizvodnju nacionalne staklenke.

Kada su 2018. godine izrađeni kalupi krenulo se u potragu za distributerom nacionalnih staklenki za med od 720 ml, 580 ml , 370 ml i 220 ml. Pregovaralo se s desetak pravnih osoba koje se bave trgovinom staklenom ambalažom, a jedina tvrtka koja je u početku prihvatila  uvjete proizvodnje i distribucije nacionalne staklenke za med bila je tvrtka Agronom iz Požege, a kasnije se priključila i tvrtka California trade iz Splita.

Hrvatski pčelarski savez nema organiziranu prodaju nacionalne staklenke na način da je prodaje u svojoj trgovini. Savez ima sklopljene ugovore s distributerima koji odrađuju prodaju prema ugovoru kroz maloprodajne trgovine. Na kupnju staklenke imaju pravo isključivo pčelari upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka, a kupnja se evidentira u posebnom programu na prodajnom mjestu što je specifičnost u odnosu na ostalu staklenu ambalažu. HPS-a je kod pokretanja samoga projekta omogućio kupnju staklenke i onim pčelarima koji nisu članovi.

Problem koji se ovih dana aktualizirao u medijima odnosi se na nacionalnu staklenku od 580 ml koja se od prvog dana vrlo loše prodaje pčelarima. Za tu staklenku nema interesa jer pčelari uglavnom kupuju one od 720 i 370 mililitara što je ustaljeno na našem tržistu. Iako je staklenka od 580 ml trebala uvesti iskorak u ponudi hrvatskih pčelara, izgleda da je bila ispred svog vremena i da je to bila kriva procjena svih pa i nas iz Saveza uključenih u ovaj projekt. Sada staklenke od 580 ml stoje na zalihi tvrtke Agronom već nekoliko godina. Tada je Agronom naručio i platio proizvodnju od 200 000 komada.

U nekoliko navrata se pokušalo naći rješenje da pčelari otkupe tu količinu staklenki i to po izrazito povoljnim uvjetima jer distributeru veliki trošak stvara skladištenje. U jednom trenutku distributer jednostrano stavlja na tržište staklenku protivno ugovoru koji je s njima sklopljen. Na to Savez reagira i 30. kolovoza 2022. godine održava sastanak s Agronomom, o čemu izvješćujemo Ministarstvo poljoprivrede pokušavajući ponovno pronaći rješenje za isto.

Najlakše bi bilo u ovoj situaciji raskinuti ugovor i na taj način zatvoriti ovu problematiku. No, s obzirom na dosadašnju suradnju i razumijevanje u davanju odličnih popusta na ostale staklenke i vrlo realnu opciju da ostanemo bez distributera smatramo da treba razumjeti i problem našeg partnera u kojem se našao zajedno sa nama.

U konkretnom slučaju koji je ovih dana pod lupom javnosti radi se upravo o tim staklenkama koje su u jednom trenutku bile dostupne na tržištu stakla u slobodnoj prodaji ostalom građanstvu gdje su ih u Slavonskom Brodu napunili ajvarom, a već sutra će negdje drugdje možda napuniti pekmezom.

Tvrtka Agronom prestaje s daljnjom distribucijom staklenke od 580 ml u slobodnoj prodaji. Svjesni smo da će ista još biti u ponudi u nekim trgovinama dok iste ne potroše zalihu. No isto tako znamo da na tržištu imamo ambalažu nacionalne staklenke koja je završila kod kupca našega meda koja također može poslužiti kao ambalaža za slične potrebe u kućanstvima.

I ovim putem pozivamo pčelare da svu svoju proizvodnju, koju imaju namjeru staviti u staklenku, da to učine tako da ju napune u nacionalnu staklenku za med. To je jedini alat kojega trenutno imamo u borbi protiv uvoza i patvorina na tržištu meda.

Savez će u budućem razdoblju u svojim aktivnostima raditi upravo na tome da se količine nacionalne staklenke na tržištu ozbiljno povećaju, naravno uz suradnju s pčelarima kojima smo na raspolaganju oko pomoći u uvođenju iste u njihovu proizvodnju i distribuciju meda.


                                                                                                                           Dražen Kocet, predsjednik