Novosti
arhiva/novosti/azijski-strsljen.png
08.08.2022 Broj:530

ZAVRŠEN PROJEKT APPRRR - PRAĆENJE INVAZIVNIH STRŠLJENA

Projekt Praćenje pojavnosti i raširenosti štetnika u pčelarstvu na području Republike Hrvatske - Vespa velutina i Vespa orientalis financirala je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i realizirao je Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča.


Projekt Praćenje pojavnosti i raširenosti štetnika u pčelarstvu na području Republike Hrvatske - Vespa velutina i Vespa orientalis financirala je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i realizirao je Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, Služba za Epidemiologiju, Odjel za DDD i Nacionalnim referentnim i službenim laboratorijem za bolesti pčela, Zavod za biologiju i patologiju riba i pčela, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.  Voditeljica projekta bila je dr.sc. Barbara Sladonja, a u Institutu je realiziran sa suradnicama Danijelom Damijanić i Mirelom Uzelac.

Monitoring stršljena obavljen je u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Karlovačkoj, Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj županiji i gradu Zagrebu. Monitoring je obuhvatio ukupno 36 lokacija s 339 uzorkovanja. U klopkama je sakupljeno 1832 stršljena. Svi osim jednog pripadaju vrsti domaćeg europskog stršljena. Za jednog stršljena s lokacije Druškovec u Krapinsko-Zagorskoj županiji je na temelju morfološkog izgleda postavljena sumnja da se radi o invazivnoj vrsti Vespa velutina (azijski žutonogi stršljen). Sumnjiv uzorak bit će poslan na DNK barkodiranje.

Putem linka možete preuzeti znanstveno i stručno izvješće s detaljnim podacima o lokacijama i rezultatima uzorkovanja.

 

ZNANSTVENO I STRUČNO IZVJEŠĆE

http://pcela.hr/dokumenti/Izvjestaj-strsljeni.pdf

TABLICA 1. BROJ STRŠLJENA

http://pcela.hr/dokumenti/Tablica-1.broj-strsljena.pdf

TABLICA 2. OPIS LOKACIJA GIS

http://pcela.hr/dokumenti/Tablica-2.opis-lokacija-GIS.pdf