Novosti
arhiva/novosti/_def_news.gif
26.05.2022 Broj:489

VAŽNO!!! PROMJENE VEZANE ZA POTPORE U PČELARSTVU

Poštovani pčelari, obavještavamo vas da uskoro završava trogodišnje programsko razdoblje Nacionalnoga pčelarskog programa 2020. - 2022., odnosno da se bliži rok za podnošenje obrazaca za apliciranje za potpore pojedinih mjera.


Kao što smo vas već ranije obavijestili, rok za podnošenje obrazaca za apliciranje za potpore većine mjera završio je u travnju 2022. godine. Aktualna je ostala još mjera potpore laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda s ciljem potpore pčelarima da svoje proizvode plasiraju na tržište i povećaju njihovu vrijednost, a koja završava (zaključno s danom) 15. srpnja 2022. godine.

Naime, prema novim pravilima Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije pčelarski je sektor zasebna sektorska intervencija u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. - 2027., a koji će početi s primjenom 1. siječnja 2023. godine.

Promjena će obuhvatiti ne samo produljenje programskog razdoblja (s tri na pet godina) nego i promjenu terminologije (termin Nacionalni pčelarski program više se neće upotrebljavati), dok će se mjere potpora nalaziti unutar sektorskih intervencija.

U skladu s navedenim, primjenjivat će se nova pravila za razdoblje prihvatljivosti troškova da bi se ostvarila potpora za ulaganja u pčelarskom sektoru, pri čemu se više neće primjenjivati dosadašnje pravilo da se „pčelarska godina” proteže kroz dvije kalendarske godine, nego će se primjenjivati načelo kalendarske godine.

Ističemo da računi za kupljen, VMP, opremu i pomagala u pčelarstvu izdani od 1. kolovoza do 31. prosinca 2022. NEĆE biti prihvatljivi u 2023. godini. Prihvatljivi će biti tek računi izdani najranije 1. siječnja 2023. godine.

Informacije o primjeni novih pravila za provedbu intervencija i ostvarivanje potpora u pčelarskom sektoru obuhvaćenih u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. - 2027. od početka 2023. godine bit će pravodobno objavljene na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskoga pčelarskog saveza.

 

Hrvatski pčelarski savez

Stručna služba