Novosti
arhiva/novosti/popovača.gif
07.10.2021 Broj:417

ODRŽANI 10. DANI MEDA I PČELINJIH PROIZVODA U POPOVAČI

U Popovači je u subotu 2. listopada 2021. godine održan središnji program manifestacije - Dani meda i pčelinjih proizvoda.


Već tradicionalna, deseta po redu manifestacija održana je u organizaciji Udruge pčelara i medara „Lipa“ uz podršku Turističke zajednice Grada Popovače, a u cilju promocije pčelarstva i popularizacije pčelinjih proizvoda na području grada Popovače i općine Velika Ludina.

Uoči ovog, središnjeg dijela manifestacije, program 10. Dana meda krenuo je još 21. rujna višednevnim edukativnim radionicama na temu pčelarstva i upotrebi meda u prehrani koje su održane u popovačkim osnovnim školama te Osnovnoj školi Ludina.

Vrijedni članovi Udruge potom su kroz čitav prethodni tjedan svoje proizvode predstavljali na izložbeno-prodajnim štandovima meda i mednih proizvoda u središtu Popovače, a u petak su građanstvo počastili i bogatim mednim doručkom.

Subotnjem otvorenju manifestacije prethodila su i stručna predavanja obuhvativši teme američka gnjiloća (prepoznavanje, suzbijanje i sanacija), uzimljavanje i proljetni razvoj te aktualnosti u Hrvatskom pčelarskom savezu.

Udruga pčelara i medara „Lipa“ potom je bila domaćin godišnje skupštine Zajednice udruga pčelara Sisačko- moslavačke županije, a jubilarni, 10. Dani meda ostat će zasigurno zapamćeni i po začetku realizacije jednog, za popovačke pčelare i Grad Popovaču iznimno značajnog projekta, a to je 'Kuća meda' koja je uoči otvorenja manifestacije i službeno predana na korištenje Pčelarskoj udruzi „Lipa“. Ključeve buduće „Kuće meda“ u središtu Strušca je predsjedniku Udruge pčelara „Lipa“ Dragi Plaščaru u ime Grada predao zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić, a članovi Udruge i gosti potom su imali priliku razgledati objekt i pripadajuće dvorište.

„U nadolazećem razdoblju krećemo sa uređenjem 'Kuće meda' koja će zasigurno imati velik značaj za brojne aktivnosti naših pčalara kojih je, sa zadovoljstvom možemo istaknuti, sve više, a također i za razvoj turističke ponude na ovom području“ - naglasio je tom prilikom Lovro Miklaužić, zamjenika gradonačelnika Popovače.

Program manifestacije nastavljen je u prostoru Vinskog podruma proglašenjem ovogodišnjih rezultata ocjenjivanja meda i dodjela diploma. Analize su obavljene na Zavodu za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta, a najvećim brojem bodova ocijenjen je med od amorfe Maria Račića.
Uz članove pčelarskih udruga s područja Sisačko-moslavačke županije, 10. Danima meda nazočili su zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić, zamjenik gradonačelnika Popovače Lovro Miklaužić, predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec, voditeljica Odsjeka za poljoprivredu Sisačko-moslavačke županije Tihana Likarević kao i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos.