Novosti
arhiva/novosti/LOGO-DANI-MEDA-OSIJEK.jpg
06.10.2021 Broj:415

ODRŽANI DANI MEDA U HRVATSKOJ 2021. GODINE

Med medljikovac Kuće meda Županja ukupni je pobjednik 26. ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj, koje je održano u sklopu manifestacije Dani meda u Hrvatskoj, u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Osijek.


Pobjednik u kategoriji bagremovog meda je tvrtka Mikica Os iz Osijeka, a u kategoriji kaduljinog meda – OPG Matahlija iz Lopara.

Priznanja pobjednicima dodijelio je u subotu, 2. listopada 2021., predsjednik ŽK Osijek Zoran Kovačević, na svečanosti održanoj u HGK ŽK Osijek.

Od 97 pristiglih uzoraka na ocjenjivanje meda iz Hrvatske, Mađarske, Srbije i Bosne i Hercegovine, čak 34 nagrađena su Zlatnom žlicom, srebrom su se okitila 54 pčelara, a njih devet broncom.

Senzorskom ocjenjivanju meda prethodila je mikroskopska i fizikalno-kemijska analiza uzoraka, koja je provedena na Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Osijeku, koji je partner ŽK Osijek na ovom projektu. Uzorke meda ocijenilo je povjerenstvo pod vodstvom prof. dr.sc. Dragana Bubala s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i prof.dr.sc. Ljiljane Primorac, s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

Najbolje ocijenjena pakovina meda je Dalmatinski cvjetni med Pčelarstva Turić iz Vrgorca, a najbolje ocijenjena pakovina proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda je Zdravstveni putni mini set tvrtke Radovan Petrović d.o.o. iz Zagreba. Pobjednik u kategoriji suvenira je Medo – bagremov med Obiteljskog pčelarstva Trstenjak iz Čakovca, a najbolje medeno piće je medni liker Badnjakovača OPG-a Sanja Božić iz Donjeg Miholjca.

Na svečanosti je obilježena 140. obljetnica pokretanja časopisa Hrvatska pčela, jednog od najstarijih stručnih časopisa uopće u svijetu, koji je pod imenom Slavonska pčela 1881. godine pokrenulo Hrvatsko-slavonsko pčelarsko društvo u Osijeku. O značajnoj obljetnici i o samom časopisu govorio je Slavko Stojanović, predsjednik Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije.

Dane meda HGK Županijska komora Osijek organizira u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, Hrvatskim pčelarskim savezom, Županijskim savezom pčelara Osječko-baranjske županije, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku i tvrtkom Osječki sajam.