Novosti
arhiva/novosti/vis.jpg
01.10.2021 Broj:411

PČELARSKA UDRUGA ZEROMOD S OTOKA VISA UPUTILA APEL SELEĆIM PČELARIMA

Ponukani lošim iskustvima iz prijašnjih godina Pčelarska udruga Zeromod s otoka Visa moli sve pčelare koji namjeravaju doći na pašu vriska ove jeseni da se pridržavaju Pravilnika o držanju pčela i katastru pčelinje paše te kontaktiraju djelatnike Jadrolinije radi što sigurnijeg putovanja pčela i ljudi.


Molba pčelarima:

Mole se svi pčelari koji žele doći na Vis da se pridržavaju važećih uputa izdatih od Ministarstva poljoprivrede glede selidbe pčela s jednog na drugi pašnjak.

Prije selidbe pčela poželjno bi bilo da dođete desetak dana prije i provjerite u kakvom je stanju vaša lokacija (po mogućnosti izvršiti sve radove za sigurni iskrcaj, odnosno parkiranje vašeg pčelinjaka)

Obavezno se pridržavajte uputa o postavljanju pčelinjaka (ne zaboravite postaviti tabelu sa svim podacima).mOna može i ostati na lokaciji ukoliko se vlasnik zemljišta slaže,  odnosno postignete dogovor sa odgovornom osobom, a vi želite i sljedeću godinu koristiti istu lokaciju. Dobar odnos prema domicilnim stanovnicima i prema okolišu otvaraju vam vrata dobrodošlice.

Sva potrebna dokumentacija mora pratiti prijevoz.

Obavezno kontaktirajte povjerenika prije dolaska.

Ukoliko je moguće, koristite dane i vrijeme kada trajekti ne voze punim kapacitetom (nazovite Jadroliniju gdje možete dobiti korisne informacije)

Ne koristite dane kada su nepovoljni vremenski uvjeti.

Obavijestite prije vašeg ukrcaja odgovornu osobu za ukrcaj o tome da prevozite pčele.

Poželjno je ponijeti dodatnu sigurnosnu mrežu za svaki slučaj.

Prije ukrcaja provjerite da li je sve u redu kod vašeg vozila.

Pri iskrcaju sačekajte da se ljudi i vozila raziđu, provjerite još jednom vaše vozilo i onda u miru krenite prema vašem odredištu.

 

Dostavlja se:

1.       Jadrolinija Split

2.       Povjereniku

3.       Tajniku Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije

4.       Hrvatskom pčelarskom savezu

5.       Uredništvu časopisa Hrvatska pčela

 

Poučeni dosadašnjim iskustvom u vezi s problemima vezanim za dolazak i odlazak pčelara s otoka Visa, kao i njihovog boravka na otoku, pokrenuli smo ovu inicijativu u namjeri da sve probleme svedemo na minimum. Veliki broj pčelara ponaša se odgovorno i drži propisa, ali za onu nekolicinu neodgovornih, koji stvaraju ružnu sliku o svim pčelarima, smatrali smo da je trebalo uputiti ovaj dopis.

 

Slavomir Raffanelli, predsjednik udruge Zeromod