Novosti
arhiva/novosti/PCELARSKA-UDRUGA-UCKA.jpg
16.07.2021 Broj:374

STRUČNI SKUP O AMERIČKOJ GNJILOĆI - KONTROLA I SUZBIJANJE

Zbog učestale pojave američke gnjiloće širom Hrvatske, Primorsko-goranske županije i na području Lovrana, Pčelarska udruga Učka organizirala je skup o američkoj gnjiloći. Zbog epidemioloških mjera u županiji (zabrana okupljanje preko 20 osoba) skup je organiziran uz direktan prijenos na Facebook stranici udruge.


Na skupu su predavali:

-          Ivana Tlak Gajger, prof. dr. sc.,

-          dr. med. vet. Zlatko Tomljanović,

-          Ivo Kožul, iskusni pčelar

Pored navedenih predavača predsjednik pčelarske udruge Učka, Rešid Selimović prezentirao je način na koji je udruga Učka uspjela u kratkom roku riješiti problem, nakon što je na području Lovranštine uočena pojava američke gnjiloće.

Snimka kompletnog skupa sa predavanjima može se pogledati na YouTube kanalu Udruge na adresama:

https://www.youtube.com/watch?v=wVN6XGdJINg

https://youtu.be/hwFU7ijIsmE

https://youtu.be/FsI1ruHBHDk

 

Na snimkama se, pored predavanja, mogu vidjeti fotografije i video snimci legla sa američkom gnjiloćom. Uz to na snimkama se vidi način na koji je Udruga pregledavala pčelinje zajednice, te kako su spaljene košnice u kojima je uočena američka gnjiloća.

Preporučujemo svim pčelarima da pogledaju snimku da bi bili bolje upoznati sa ovom opasnom zaraznom bolesti i načinom utvrđivanja iste, te kako što prije riješiti problem, ako se bolest uoči.

Puno HVALA Vedrani Spadoni i Tomislavu Tomečiću na pruženoj podršci i uloženom trudu za snimanje i prezentaciju ovog materijala.

Pčelarima MEDNO!