Novosti
arhiva/novosti/2019-08-08-boku_wienerlinien_studie-jpg.jpg
27.05.2021 Broj:350

JAVNI PRIJEVOZ U BEČU PODRŽAVA PČELE

Da bi se podigla svijest o važnosti pčela, Ujedinjeni su narodi u čast začetnika modernog pčelarstva Antona Janše njegov rođendan, 20. svibnja, proglasili Svjetskim danom pčela. Njihove važnosti svjesno je i bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien pa je u povodu toga najavilo stvaranje pogodnih staništa za ove marljive kukce.


Tako u ovom poduzeću do ljeta 2022. godine namjeravaju naseliti oko 80 pčelinjih zajednica s ukupno dva milijuna pčela na svoje zelene površine. Prve su košnice već smještene na livade u neposrednoj blizini stanice Leopoldau linije podzemne željeznice U1, koja se nalazi u 21. gradskom okrugu.

Alexandra Reinagl, članica uprave poduzeća Wiener Linien, kazala je da će neiskorištene zelene površine pretvarati u staništa za pčele gdje god to bude moguće. Istaknula je da uz tračnice postoje brojne livade na kojima se nalazi razno cvijeće koje predstavlja idealan izvor hrane za ove životinjice jer nije tretirano pesticidima.

U suradnji s bečkim Sveučilištem za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti BOKU poduzeće Wiener Linien već godinama istražuje biološku raznolikost na zelenim površinama uz tračnice. Najavljuju da će uskoro biti predstavljene daljnje mjere kojima se nastoje stvoriti bolji uvjeti za divlje pčele, leptire i skakavce u austrijskoj prijestolnici.

Prema istraživanju iz 2015. godine, u Beču postoji ukupno 456 različitih vrsta divljih pčela, što je jedinstveno za jedan velegrad i nenadmašeno u Europi. U austrijskoj metropoli živi čak 200 milijuna pčela u oko 5000 košnica, a u gradu je aktivno više od 700 pčelara. Svojim novim projektom bečko poduzeće za javni prijevoz pridonijet će očuvanju pčela i biološke raznolikosti.

 

Matea Čuljak, mag. philol. germ./russ.,

suradnica za odnose s javnošću i medijima

Inozemni ured Grada Beča