Novosti
arhiva/novosti/HAD.gif
14.01.2021 Broj:310

ONLINE TEČAJ – APITERAPIJA I DOBRA PČELARSKA PRAKSA

Hrvatsko apiterapijsko društvo ovaj će mjesec održati internetski tečaj na temu „Apiterapija i dobra pčelarska praksa“.


Bolesti medonosne pčele oduvijek su bile sastavni dio pčelarstva. No posljednjih godina uzimaju sve više maha a pčelari se najčešće žale da su nemoćni u borbi protiv svega što ih je snašlo. Loše klimatske prilike, slabe pčelinje zajednice, neizvjesne paše te preniska cijena meda na tržištu glavne su fraze koje se ponavljaju gotovo iz godine u godinu.

U razgovoru s pčelarima konstatirali smo da je jedan od problema i nedostatak kvalitetne stručne literature novijeg datuma koja se bavi aktualnom problematikom u pčelarstvu i koja bi mogla pomoći riješiti problema koje pčelarima zadaju bolesti koje su uz sve nepovoljne okolnosti doista uzele maha.

Upravo je iz toga razloga kao najjednostavniji i praktično primjenjiv a istovremeno vrlo stručan i kompleksan preveden priručnik „DOBRA PČLELARSKA PRAKSA Glavne bolesti medonosne pčele kako prevenirati, spriječiti i liječiti“ koji su izdali TECA i FAO 2020 godine. U priručniku su detaljno opisani i fotografirani simptomi bolesti, sama dijagnostika, uzorkovanje za slanje u laboratorij, a date su i glavne smjernice dobre pčelarske prakse kao ključnog čimbenika u prevenciji i prepoznavanju bolesti. U priručniku su obrađene najčešće bolesti s kojima se susreću pčelari: Nozemoza, Varoza, Američka gnjiloća, Europska gnjiloća, Vapnenasto leglo virusne i druge bolesti. Kod svake su bolesti navedeni simptomi, dijagnoza, prijenos, te kao najvažnije prevencija (biotehničke metode) i suzbijanje; te smjernice dobre pčelarske prakse.

Priručnik je ujedno i literatura koja će pratiti novi tečaj Hrvatskog apiterapijskog društva APITERAPIJA I DOBRA PČELARSKA PRAKSA koji će se održati već ovoga mjeseca putem interneta te će ga moći pratiti svi zainteresirani. Trajanje tečaja je 30 školskih sati a podijeljen je u 10 lekcija odnosno 10 dana po 3 školska sata.

Za detaljnije informacije o pohađanju tečaja APITERAPIJA I DOBRA PČELARSKA PRAKSA  javite se na e-mail ghegic@gmail.com