Novosti
arhiva/novosti/beeday.gif
20.05.2020 Broj:194

ČESTITAMO SVJETSKI DAN PČELA

Hrvatski pčelarski savez svojim članovima i ljubiteljima pčela čestita Svjetski dan pčela. Kako zbog trenutne situacije s koronavirusom nismo u mogućnosti edukacijom te druženjima pčelara i ljubitelja pčela proslaviti ovaj nama vrlo važan dan, na ovaj način odajemo počast maloj medonosnoj pčeli. Pogledajte kratak video kolaž sastavljen od fotografija iz arhive i članova Saveza.


 

Hrvatski pčelarski savez svojim članovima i ljubiteljima pčela čestita Svjetski dan pčela. Kako zbog trenutne situacije s koronavirusom nismo u mogućnosti edukacijom te druženjima pčelara i ljubitelja pčela proslaviti ovaj nama vrlo važan dan, na ovaj način odajemo počast maloj medonosnoj pčeli.

Pogledajte kratak video kolaž sastavljen od fotografija iz arhive i članova Saveza.

VIDEO

 

Ujedinjeni Narodi su usvajajući rezoluciju koju je predložila Slovenija, a podržale sve članice EU i mnoge druge zemlje svijeta, proglasili 20. svibnja Svjetskim danom pčela s ciljem da se podigne svijest o njihovom značaju i upozori na smanjenje njihovog broja u svijetu. To je dan rođenja slavnog slovenskog zoologa iz 18. stoljeća Antona Janše koji se u Sloveniji jednim od pionira modernog pčelarstva. Na kraju i naša siva pčela dobila je prilikom determinacije latinski naziv slovenske pokrajne Kranjske.

Odluku o obilježavanju Svjetskog dana pčela donijela je Generalna skupština Ujedinjenih Naroda, krajem 2017. godine.

Ovom rezolucijom predviđeno je da se Svjetski dan pčela obilježava kroz edukacije i aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti među pučanstvom o značaju pčela i drugih opraščivača, na opasnosti sa kojima se oni suočavaju, kao i njihov doprinos održivom razvoju.

Pčele i drugi oprašivači od ključnog su značaja za globalni lanac ishrane cjelokupnog svjetskog stanovništva, odnosno poljoprivredu, te imaju nemjerljiv utjecaj na bioraznolikost. Pčele su odličan indikator stanja zdravlja ekosistema.

Značaj mendonosne pčele je nemjerljiv, jer su zaslužne  za većinu bioraznolikosti na planetu. Rezultat njihovog marljivog rada vidljiv je svugdje oko nas. 70% hrane koja se koristi za ljudsku ishranu oprašuju upravo pčele.

Čestitamo svim pčelarima i ljubiteljima pčela 20. svibnja – Svjetski dan medonosne pčele!

 

Što mogu napraviti da pomognem medonosnoj pčeli:

  1. U svrhu ukrašavanja, na balkonima, terasama i u vrtu sadim odnosno sijem medonosne biljke.

  2. Kod kuće na balkonu, terasi ili u vrtu postavim kutiju za gniježđenje pčela – mogu je izraditi sam ili kupiti.

  3. Zalažem se za očuvanje cvjetnih livada s većom raznolikošću biljaka i na livade sijem medonosne biljke.

  4. Izbjegavam košnju za vrijeme najvećeg cvjetanja biljaka, a travu kosim u večernjim satima.

  5. Pčelarima omogućujem privremeni ili stalni smještaj pčelinjaka na poljoprivrednim površinama. Time će pčele imati odgovarajuću pašu, a naše bilje bit će oprašene i donosit će bogatije plodove.

  6. Ukoliko je već potrebno prskanje, koristim pesticide koji nisu štetni za pčele, prskam kad nema vjetra rano ujutro ili kasno navečer kad se pčele već povuku u košnice.

  7. Malčiram cvjetnice u voćnjacima i vinogradima prije prskanja pesticidima kako nakon prskanja ne bi privlačile pčele.

  8. Osvješćujem djecu i mlade ljude o značaju pčela.

  9. Med i druge pčelinje proizvode kupujem kod lokalnog pčelara.

  10. Moralno podržavam pčelare i prisustvujem na događajima koji podržavaju brigu za pčele.