Novosti
arhiva/novosti/_def_news.gif
6.05.2020 Broj:181

AKTIVNOSTI HPS-A U POSEBNIM OKOLNOSTIMA

Zbog pandemije koju je prouzročio novi koronavirus svjedoci smo doista posebnih uvjeta života, ali kao da to nije dovoljno ? pčelarski sektor proživljava i druge nedaće, koje u mnogočemu trenutačnu situaciju čine još složenijom.


Poštovane kolegice i kolege pčelari!

Zbog pandemije koju je prouzročio novi koronavirus svjedoci smo doista posebnih uvjeta života, ali kao da to nije dovoljno ? pčelarski sektor proživljava i druge nedaće, koje u mnogočemu trenutačnu situaciju čine još složenijom.

Na prošlogodišnju, relativno lošu godinu nadovezala se ova, za koju je izvjesno da neće biti laka jer neki pčelari još uvijek ne mogu seliti svoje pčele na otoke (iako su pregovori da se omogući korištenje paše za neke pčelare još uvijek u tijeku), neki su pčelari imali problema s propusnicama, po mnogim izvješćima bagrem je pretrpio znatne štete od mraza, a kako se čini, ni amorfa nije prošla bez posljedica. Kad svemu tome dodamo i potres, koji je narušio dotadašnje uredsko funkcioniranje stručne službe našeg saveza, pitamo se kad će svim tim nedaćama doći kraj i kad ćemo se svi zajedno vratiti u normalno stanje.

Svjedoci ste da i u ovim složenim uvjetima HPS djeluje bez zastoja i promptno rješava brojne probleme, i to ne samo svojih članova, nego se u ovom teškom razdoblju brine o potrebama svih pčelara, a s ciljem pravodobnog informiranja pčelara i zaštite zdravlja pčela. I prije početka pandemijskoga kaosa pokrenuli smo pred Ministarstvom poljoprivrede aktivnosti potrebnog izdavanja propusnica za sve pčelare ažurirane u Evidenciji pčelara i pčelinjaka, o čemu ste redovito obavještavani putem mrežne stranice našeg saveza. Dogovorili smo prolongaciju (do 20. lipnja 2020. godine) podnošenja zahtjeva Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za sufinanciranje mjera Nacionalnoga pčelarskog programa za 2020. godinu. Plavi je dizel u opticaju među pčelarima od sredine ožujka, a od početka godine do danas izdano je više od 1000 potvrda samo na osnovi registracije pčelarskih vozila. I još mnogo, mnogo toga…

U stalnom smo svakodnevnom kontaktu s kolegama iz Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne komore jer su pred nama još brojni izazovi koje moramo riješiti u idućem razdoblju.

Tijekom posljednjih mjesec dana svima je postala još jasnija problematika pčelara koji izigravaju sustav i ignoriraju obvezu prijavljivanja i ažuriranja pčelinjih zajednica, a što su obvezni učiniti po postojećim pozitivnim propisima Europske unije i Republike Hrvatske. Ovo je posebice došlo do izražaja u kontekstu izdavanja propusnica eventualno potrebnih za putovanje na pčelinjak radi obavljanja proljetnih aktivnosti oko njega. (Namjerno ne spominjemo umanjenu financijsku omotnicu za sljedeće trogodišnje razdoblje.) Iako određen broj tih pčelara i nisu članovi HPS-a, kad zagusti ? kao što je zagustilo unazad nekoliko tjedana ? tad nemaju srama tražiti od HPS-a zaštitu i jednaka prava kao i pčelari koji u potpunosti izvršavaju svoje obveze i prema državi i prema HPS-u. Nažalost, ispostavilo se da i poneki pašni povjerenik ne zadovoljava uvjete da može dobiti propusnicu, pa je to dodatno zakompliciralo njihovo funkcioniranje na terenu. No, kao i uvijek, zanimljivo je kako mnogi problemi isplivaju na površinu upravo kad zagusti. Ova situacija pokazuje da pri rješavanju raznih problema pčelarskog sektora Ministarstvo poljoprivrede ima povjerenja u Hrvatski pčelarski savez te da u njemu nalazi i stabilan oslonac. Navedeno nam stanje samo potvrđuje da moramo ustrajati na zacrtanom putu jačanja HPS-a kao aktivnog i prirodnog partnera institucijama nadležnima za pčelarstvo.

Ipak, situacija u kojoj se nalazimo odložila je brojne aktivnosti i događaje u zemlji, pa tako i projekte čiju je realizaciju HPS dogovarao u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, trgovačkim lancima i drugim čimbenicima na tržištu.

S obzirom na epidemiološka pravila, poslovi i radnje koji zahtijevaju neposredan kontakt sudionika ipak moraju pričekati još neko vrijeme, kad će okolnosti dopuštati njihovu realizaciju, a to su primjerice odgođene sjednice Upravnog odbora i redovne izvještajne skupštine HPS-a, kao i brojni dogovoreni sastanci s raznim sudionicima.

S obzirom na okolnosti, molim vas sve zajedno za strpljenje i razumijevanje. O svim su događajima i informacijama obaviješteni i članovi Upravnog i Nadzornog odbora HPS-a te vam oni i pored informacija objavljenih na našoj mrežnoj stranici zasigurno mogu ponuditi dodatna objašnjenja budete li ih smatrali potrebnima. Stručna je služba dostupna putem elektroničke pošte i telefona, i to gotovo u svako doba dana, što mogu potvrditi mnogi koji su se javili izvan „redovnoga radnog vremena”. Kad će natrag u potresom oštećen ured, ovisi o sigurnosnim uvjetima zgrade i uputama nadležnih, kojih se svi pridržavamo.

Ova neizvjesna godina možda će dati dodatan doprinos promišljanju o stvarnim razlozima bavljenja pčelarstvom jer će sigurno biti problematična s obzirom na prinose meda. Pojedinci koji se pčelarstvom bave isključivo iz materijalnih razloga bit će u dilemi „nastaviti ili ne”. Oni pravi, najvažniji, kojima je pčelarstvo suživot s pčelom, a pčela životni suputnik, zasigurno neće odustajati te će i ovu godinu prihvatiti kao izazov na kraju kojeg će izaći kao pobjednici. Pobjeda u ovom slučaju znači ostati zdrav i sačuvati pčele. Nadam se da nas je sve više takvih „pobjednika” jer za njih se vrijedi boriti i oni predstavljaju stvarnu snagu našeg saveza i pčelarskog sektora naše zemlje.

Drage kolegice i kolege pčelari, molim vas da budete ustrajni i strpljivi, prevladat ćemo i ovu situaciju, kao i mnoge druge dosad. Pčela nas treba više nego ikad prije i ona nas neće iznevjeriti. Svi zajedno dajmo doprinos za prevladavanje ove situacije i stvaranje boljih uvjeta za pčelarski sektor Lijepe Naše!

 

Medno!

 

Željko Vrbos, predsjednik HPS-a