Novosti
arhiva/novosti/_def_news.gif
25.02.2020 Broj:119

Novosti i uvjeti kupovine nacionalne staklenke za med

Hrvatski pčelarski savez u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, pokrenuo je projekt Nacionalne staklenke za med kao jedan od oblika promocije domaćeg meda. Osim čitanja deklaracije, Nacionalna staklenka za med svojom prepoznatljivošću lako i na prvi pogled upućuje na domaće podrijetlo meda.


Hrvatski pčelarski savez u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, pokrenuo je projekt Nacionalne staklenke za med kao jedan od oblika promocije domaćeg meda. Osim čitanja deklaracije, Nacionalna staklenka za med svojom prepoznatljivošću lako i na prvi pogled upućuje na domaće podrijetlo meda.

U Nacionalnoj staklenci za med nalazi se isključivo med s hrvatskih pčelinjaka, označen naljepnicom Med hrvatskih pčelinjaka i jedinstvenim serijskim brojem, putem kojeg svatko može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med.

Uporaba Nacionalne staklenke za med dovodi do prepoznatljivosti proizvoda i različitosti takvih proizvoda podrijetlom i kvalitetom na zajedničkom tržištu. Na tržištu se trenutno nalaze tri vrste volumena Nacionalne staklenke: 370, 580 i 720 ml.

Pravo korištenja Nacionalne staklenke za med propisano je internim aktom Hrvatskog pčelarskog saveza pod nazivom Pravilnik o nacionalnoj staklenci za med hrvatskog podrijetla.

Prema tom Pravilniku korisnici Nacionalne staklenke su hrvatski pčelari odnosno primarni proizvođači meda upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka, upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava odnosno Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i/ili koji su registrirani kao objekt za primarnu proizvodnju pčelinjih proizvoda.

Korisnici Nacionalne staklenke mogu biti i korisnici zaštićene oznake izvornosti hrvatskog meda bez obveze sudjelovanja u dobrovoljnom sustavu označavanja meda znakom Med hrvatskih pčelinjaka.

Sukladno novom Pravilniku o Nacionalnoj staklenci za med hrvatskog podrijetla donesenom na sjednici Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza održanoj 15. veljače 2020.,  pravo korištenja Nacionalne staklenke za med ostvaruju i objekti za punjenje i pakiranje pčelinjih proizvoda u kojima se obavlja djelatnost punjenja i pakiranja pčelinjih proizvoda za vlastite potrebe ili iz usluge za potrebe Pčelara, a odobreni  su za stavljanje meda na tržište. Odobreni objekti med mogu staviti na tržište uz prethodnu suglasnost Pčelara na temelju potpisanog Sporazuma o suradnji između Odobrenog objekta i HPS-a.

Također je utvrđen maksimalan broj Nacionalnih staklenki po korisniku temeljem godišnje proizvodnje meda od 40 kg po košnici.

Obzirom da se povećanjem prepoznatljivosti i potražnje meda domaćeg podrijetla punjenog u Nacionalnu staklenku za med od strane potrošača kao i povećanjem broja korisnika Nacionalne staklenke za med od strane pčelara, može doprinijeti održivosti sveukupnog pčelarstva u Republici Hrvatskoj, želimo informirati pčelare o mogućnostima što povoljnije kupovine Nacionalne staklenke za med.

Sukladno zaključku sa 4. sjednice Savjeta za praćenje Pravilnika o Nacionalnoj staklenci za med hrvatskog podrijetla, a u cilju povećanja broja korisnika Nacionalne staklenke za med, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatski pčelarski savez i Agronom d.o.o. donose pregled mogućnosti povoljnije kupovine Nacionalne staklenke putem veleprodaje.

 

Uvjeti za kupnju Nacionalne staklenke za med u veleprodaji AGRONOMA d.o.o.

Prvi uvjet koji kupac mora zadovoljiti odnosi se na pravo korištenja Nacionalne staklenke za med sukladno članku 3. Pravilniku o nacionalnoj staklenci za med hrvatskog podrijetla.

 

Drugi uvjet vezan je uz minimalnu količinu Nacionalnih staklenki koju kupac mora kupiti, što predstavlja jednu paletu.

  • Nacionalna staklenka 720 ml na paleti ima 2212 komada
  • Nacionalna staklenka 580 ml na paleti ima 2535 komada
  • Nacionalna staklenka 370 ml na paleti ima 3825 komada

 

Paleta se mora odjednom pokupiti i odvesti.

 

Cijena paletne kupnje na bazi minimalno jedne palete staklenki iznosi:

  • Nacionalna staklenka 720 ml - 1,78 kn (cijena sa svim troškovima i PDV-om)
  • Nacionalna staklenka 580 ml -  1,69 kn (cijena sa svim troškovima i PDV-om)

Nacionalna staklenka volumena 370 ml u pripremi je za novu seriju proizvodnje te će Agronom d.o.o. o njenoj cijeni izvijestiti prilikom izlaska na tržište.

U navedenu cijenu uračunati su troškovi:

  • Trošak transporta - 125,00 kn/paleti (cijena dostave do maloprodaje Agronoma d.o.o. izražena s PDV-om). Kupac je dužan osigurati prijevoz od maloprodaje najbliže njemu (ili po njegovu odabiru).
  • Trošak palete - 116,25 kn/kom (cijena je izražena s PDV-om) - paleta se smatra povratnom ambalažom te povratkom iste (neoštećene) kupac ostvaruje pravo na povrat novca.

Iskazane cijene sadržavaju trošak transporta do maloprodaje Agronoma d.o.o., povratnu ambalažu (paleta) i PDV.

Ukoliko kupac vrati povratnu ambalažu (paletu) ostvaruje pravo na povrat novca što smanjuje ukupni trošak.

Račun koji se izdaje prilikom kupnje kroz veleprodaju je R-1. Uplate se rade isključivo putem virmanske uplate na temelju pisane ponude.