Novosti




arhiva/novosti/HRVATSKA PČELA 11-22-mala.jpg
04.11.2022 Broj:592

HRVATSKA PČELA 11/2022

Na adrese članova Hrvatskog pčelarskog saveza poslana je Hrvatska pčela broj 11/2022.


U ovom broju pročitajte:

 

AKTUALNOSTI

Aktivnosti Hrvatskoga pčelarskog saveza, Dražen Kocet

Poštovane članice i članovi, kao predsjednik Hrvatskoga pčelarskog saveza želim od ovog broja prenositi informacije koje ste zaslužili dobiti kao čitatelji našeg 141 godinu starog časopisa. Na ovaj smo način dosad pružali pregled aktivnosti članovima Upravnog odbora, no zašto informacije ne bi bile dostupne i ostalim članovima da vide u kojem smjeru idu aktivnosti HPS-a kroz rad njegovih tijela i stručnih službi?...

 

Potpore u pčelarstvu ? jučer, danas i sutra, Dražen Kocet

Kao stažem mlad pčelar, iako s 37 godina života iza sebe, s potporama sam se prvi put susreo 2006. godine, kad je naš tadašnji predsjednik Martin Kranjec za vrijeme premijera Ive Sanadera vodio bitku o tome treba li prihvatiti ili ne potpore po kilogramu meda. Iz tih vremena pamtim i lijepljenje markica kojima su se označavale košnice koje smo vodili u knjizi evidencije i za potrebe potpore po košnici. No ponajviše to vrijeme nažalost pamtim po cijeni meda koja je iznosila od 8 do 12 kuna na veliko, odnosno od 25 do 30 kuna u staklenci. Moram naglasiti da sam tad svojim vlastitim sredstvima od oko 60.000 kuna, uz malo kredita i bez ikakve potpore, pokrenuo svoje pčelarsko zdanje na kotačima (TAM 110, takozvani kljunaš) sa 60 polovnih AŽ košnica te, naravno, s ostalom potrebnom infrastrukturom. Tako sam tad zaključio da što god došlo ? dobro nam je došlo....

 

 

KOLUMNA

Ajvar, Nenad Strižak

Većina ljubitelja dobrog roštilja složit će se da bez ajvara roštilj nije potpun. Proizvodnja dobrog ajvara zahtijeva dosta truda pri izboru i pripremi povrća, znanja prilikom dodavanja ulja i soli te nadasve dugotrajno i pažljivo kuhanje. Na kraju ga valja spremiti u staklenke. I upravo te staklenke predstavljaju vezu između ajvara i meda!...

 

 

TEHNOLOGIJE PČELARSTVA

Jesu li pčele i pčelinjaci spremni za zimovanje, Josip Križ

Pretpostavlja se da su odgovorni pčelari dosad obavili sve što je potrebno za uspješno i dobro zimovanje pčelinjih zajednica, a to znači da su košnice dobro zaštićene od oborina, vjetrova i raznih propuha te da su na letima postavljeni metalni češljevi da u košnicu ne bi ušli miševi ili voluharice. Vjerujem da je svaki iskusan i odgovoran pčelar osigurao svakoj pčelinjoj zajednici i dovoljno pričuvne hrane. Znamo da su unosi tijekom kasnog ljeta i rane jeseni bili slabi, ili nikakvi, te da je pčele trebalo dobro prihraniti sirupom. Podrazumijeva se i da su kvalitetno provedeni tretmani protiv varoe kontaktnim sredstvima te nam sad preostaje samo još zimski tretman, kad to vrijeme dopusti...

 

Jesenske paše mediteranske Hrvatske, Sinaj Bulimbašić

Tijekom studenoga i prosinca na jadranskom priobalju pčele i ne pomišljaju na „zimski san”, štoviše, svakodnevno su vani i sakupljaju hranu. I legla još ima koliko-toliko. Njihov je životni vijek kraći, ali ljepši. Istodobno su u kontinentalnom dijelu Lijepe Naše pčelice uzimljene, uživaju u zimskom klupku, lagano grickaju rezervnu hranu, a katkad izlete na pročisni let...

 

Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.), Matija Bučar

Ambrozija je samonikla jednogodišnja biljka koja potječe iz prerijskih predjela Sjeverne Amerike. U Europu je unesena potkraj 19. stoljeća, a njezin je prvi nalaz u Hrvatskoj zabilježen u okolici Pitomače 1941. godine (otud i narodni naziv „partizanka”). Široko je rasprostranjena, posebice na prostoru između Save i Drave, no zabilježena je i na svim ostalim područjima Hrvatske, uključujući i mediteransko područje...

 

 

ZNANOST

Ljekovita svojstva različitih tipova propolisa, Lara Šaler

U vrijeme pandemije i jesenskih prehlada postajemo sve svjesniji brige o vlastitom zdravlju te rješenje pronalazimo u brojnim ljekovitim izvorima, a jedan je od njih i propolis. On pruža širok spektar djelotvornosti te se upotrebljava pri liječenju virusnih, gljivičnih, bakterijskih i tumorskih oboljenja, kao i upalnih procesa. Brojna su ljekovita svojstva propolisa ljudi iskorištavali od najranije prošlosti, pa se tako spominju već u zapisima iz starog Egipta, gdje se rabio pri mumificiranju i proizvodnji parfema...

 

Olakšavanje simptoma menopauze uz pomoć matične mliječi, Ivana Gobin

Menopauza predstavlja prijelaznu fazu u životu žene tijekom koje se događa širok raspon promjena u metabolizmu, fiziologiji te mentalnom i tjelesnom blagostanju. Simptomi menopauze obično imaju znatan negativan utjecaj na ukupnu kvalitetu života te postaju psihosocijalno oštećenje. Većina je ovih simptoma posljedica povlačenja estrogena ili produljenog nedostatka estrogena...

 


ZANIMLJIVOSTI

Regionalna konferencija o kvaliteti pčelinjih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem API POREČ-PARENZO, Damir Gregurić

Medena zona, Mladen Stubljar

Med i kultura Dva dugotrajnika - Faros i papren’jok!, Mirko Crnković

.

.

.