Na adrese članova Hrvatskog pčelarskog saveza poslana je Hrvatska pčela broj 11/2022.
U ovom broju pročitajte:
AKTUALNOSTI
Aktivnosti Hrvatskoga pčelarskog saveza,
Dražen Kocet
Poštovane članice i članovi, kao predsjednik Hrvatskoga pčelarskog
saveza želim od ovog broja prenositi informacije koje ste zaslužili dobiti kao
čitatelji našeg 141 godinu starog časopisa. Na ovaj smo način dosad pružali
pregled aktivnosti članovima Upravnog odbora, no zašto informacije ne bi bile
dostupne i ostalim članovima da vide u kojem smjeru idu aktivnosti HPS-a kroz
rad njegovih tijela i stručnih službi?...
Potpore
u pčelarstvu ? jučer, danas i sutra, Dražen Kocet
Kao stažem mlad pčelar, iako
s 37 godina života iza sebe, s potporama sam se prvi put susreo 2006. godine,
kad je naš tadašnji predsjednik Martin Kranjec za vrijeme premijera Ive
Sanadera vodio bitku o tome treba li prihvatiti ili ne potpore po kilogramu
meda. Iz tih vremena pamtim i lijepljenje markica kojima su se označavale
košnice koje smo vodili u knjizi evidencije i za potrebe potpore po košnici. No
ponajviše to vrijeme nažalost pamtim po cijeni meda koja je iznosila od 8 do 12
kuna na veliko, odnosno od 25 do 30 kuna u staklenci. Moram naglasiti da sam
tad svojim vlastitim sredstvima od oko 60.000 kuna, uz malo kredita i bez
ikakve potpore, pokrenuo svoje pčelarsko zdanje na kotačima (TAM 110, takozvani
kljunaš) sa 60 polovnih AŽ košnica te, naravno, s ostalom potrebnom
infrastrukturom. Tako sam tad zaključio da što god došlo ? dobro nam je došlo....
KOLUMNA
Ajvar, Nenad Strižak
Većina ljubitelja dobrog
roštilja složit će se da bez ajvara roštilj nije potpun. Proizvodnja dobrog
ajvara zahtijeva dosta truda pri izboru i pripremi povrća, znanja prilikom
dodavanja ulja i soli te nadasve dugotrajno i pažljivo kuhanje. Na kraju ga
valja spremiti u staklenke. I upravo te staklenke predstavljaju vezu između
ajvara i meda!...
TEHNOLOGIJE PČELARSTVA
Jesu li pčele i pčelinjaci
spremni za zimovanje, Josip Križ
Pretpostavlja se da su
odgovorni pčelari dosad obavili sve što je potrebno za uspješno i dobro
zimovanje pčelinjih zajednica, a to znači da su košnice dobro zaštićene od
oborina, vjetrova i raznih propuha te da su na letima postavljeni metalni
češljevi da u košnicu ne bi ušli miševi ili voluharice. Vjerujem da je svaki
iskusan i odgovoran pčelar osigurao svakoj pčelinjoj zajednici i dovoljno
pričuvne hrane. Znamo da su unosi tijekom kasnog ljeta i rane jeseni bili slabi,
ili nikakvi, te da je pčele trebalo dobro prihraniti sirupom. Podrazumijeva se i
da su kvalitetno provedeni tretmani protiv varoe kontaktnim sredstvima te nam sad
preostaje samo još zimski tretman, kad to vrijeme dopusti...
Jesenske paše mediteranske
Hrvatske, Sinaj Bulimbašić
Tijekom
studenoga i prosinca na jadranskom priobalju pčele i ne pomišljaju na „zimski
san”, štoviše, svakodnevno su vani i sakupljaju hranu. I legla još ima
koliko-toliko. Njihov je životni vijek kraći, ali ljepši. Istodobno su u
kontinentalnom dijelu Lijepe Naše pčelice uzimljene, uživaju u zimskom klupku,
lagano grickaju rezervnu hranu, a katkad izlete na pročisni let...
Ambrozija (Ambrosia
artemisiifolia L.), Matija Bučar
Ambrozija je samonikla jednogodišnja biljka koja potječe
iz prerijskih predjela Sjeverne Amerike. U Europu je unesena potkraj 19.
stoljeća, a njezin je prvi nalaz u Hrvatskoj zabilježen u okolici Pitomače
1941. godine (otud i narodni naziv „partizanka”). Široko je rasprostranjena,
posebice na prostoru između Save i Drave, no zabilježena je i na svim ostalim
područjima Hrvatske, uključujući i mediteransko područje...
ZNANOST
Ljekovita
svojstva različitih tipova propolisa, Lara Šaler
U vrijeme pandemije i
jesenskih prehlada postajemo sve svjesniji brige o vlastitom zdravlju te
rješenje pronalazimo u brojnim ljekovitim izvorima, a jedan je od njih i
propolis. On pruža širok spektar djelotvornosti te se upotrebljava pri liječenju
virusnih, gljivičnih, bakterijskih i tumorskih oboljenja, kao i upalnih
procesa. Brojna su ljekovita svojstva propolisa ljudi iskorištavali od
najranije prošlosti, pa se tako spominju već u zapisima iz starog Egipta, gdje
se rabio pri mumificiranju i proizvodnji parfema...
Olakšavanje simptoma menopauze uz
pomoć matične mliječi, Ivana Gobin
Menopauza predstavlja prijelaznu fazu u životu žene tijekom
koje se događa širok raspon promjena u metabolizmu, fiziologiji te mentalnom i
tjelesnom blagostanju. Simptomi menopauze obično imaju znatan negativan utjecaj
na ukupnu kvalitetu života te postaju psihosocijalno oštećenje. Većina je ovih
simptoma posljedica povlačenja estrogena ili produljenog nedostatka estrogena...
ZANIMLJIVOSTI
Regionalna konferencija o kvaliteti pčelinjih proizvoda s
međunarodnim sudjelovanjem API POREČ-PARENZO, Damir Gregurić
Medena zona, Mladen Stubljar
Med i kultura Dva dugotrajnika - Faros i papren’jok!, Mirko
Crnković
.
.
.