Nalazite se na:
EU ZABRANJUJE NEONIKOTINOIDE KOJI DOKAZANO ŠTETE PČELAMA Ispis E-mail
Vedran Lesjak   
Petak, 04 Svibanj 2018
Brojni mediji zadnjih dana izvještavaju o pobjedi pčelara i ekologa nad pesticidima, točnije, neonikotinoidima. Naime, države članice EU-a krajem travnja su na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu kvalificiranom većinom podržale prijedlog Europske komisije o zabrani korištenja tri najčešća neonikotinoida za sve poljoprivredne usjeve na otvorenom kako bi zaštitili pčele i ostale oprašivače.

Dugogodišnji napori pčelara, eko aktivista i znanstvenika da dokažu mjerodavnim institucijama na štetnosti upotrebe određenih neonikotionida na prirodne oprašivaće, ponajprije pčele i bumbare, napokon su urodili plodom.

"Pčele i drugi oprašivači imaju veliku ulogu u očuvanju bioraznolikosti i proizvodnji naše hrane pa moraju biti zaštićeni. Zabrana najčešće korištenih neonikotinoida važan je korak za preokretanje pada populacije pčela u Europi", kazao je zastupnik u EP-u Davor Škrlec. Te dodao da: „Godinama svjedočimo smanjenju populacije pčela. Naime, od 1850. godine istrijebljene su 23 vrste pčela i osa koje oprašuju biljke. Pčele i drugi oprašivači imaju veliku ulogu u očuvanju bioraznolikosti i proizvodnji naše hrane pa moraju biti zaštićeni. Zabrana najčešće korištenih neonikotinoida važan je korak za preokretanje pada populacije pčela u Europi. Prema procjenama koje je objavila Europska agencija za sigurnost hrane, većina pesticida na bazi neonikotinoida predstavlja rizik za divlje pčele i medonosne pčele. Stoga smo u rezoluciji Europskog parlamenta u ožujku pozvali na provedbu sveobuhvatne i dugoročne strategije za zdravlje i repopulaciju pčela.

Kako neonikotionidi djeluju na pčele?
Tijekom provođenja istraživanja vezanih uz razloge smanjivanja populacije pčela, primijećene su anomalije u njihovom ponašanju. Uočena je dezorijentiranost zbog koje pčele nisu mogle pronaći svoju košnicu, prestale su “plesati” u košnici kako bi ostalim pčelama pokazale put prema nalazištu hrane te su se čak prestale brinuti za potomstvo. Zbog toga je došlo do opustošenja košnica, a pčele ličinke su ugibale od gladi. Znanstvenici su zaključili da je vjerojatni razlog za takvo zbunjujuće ponašanje pčela pesticid koje se miješa u sredstvo za zaštitu biljaka i koji je baziran na neonikotinoidu. Sličnog sastava kao i nikotin u cigaretama, djeluje na pčele poput droge koje čak postaju “ovisne” i traže polja koja su tretirana tim pesticidom.

Više na slijedećim linkovima:
https://www.vecernji.hr/vijesti/eu-zabranjuje-sve-pesticide-koji-ugrozavaju-pcele-1242404

https://agrobiz.vecernji.hr/agrovijesti/eu-zabranjuje-neonikotinoide-koji-dokazano-stete-pcelama-9335

http://www.h-alter.org/vijesti/eu-zabranjuje-neonikotinoide-koji-dokazano-stete-pcelama

http://www.novilist.hr/Znanost-i-tehnologija/Znanost/Korak-naprijed-EU-zabranjuje-sporne-pesticide-kako-bi-zastitio-pcele

http://www.davor-skrlec.eu/eu-zabranjuje-neonikotinoide-koji-dokazano-stete-pcelama/
 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.