Nalazite se na:
ODRŽANO PREDAVANJE O HIŽNOJ KNJIŽICI Ispis E-mail
Vedran Lesjak   
Ponedjeljak, 29 Siječanj 2018

U Pčelarskom društvu Zagreb održano je 11. siječnja 2018. godine predavanje: Značenje Hižne knjižice za povijest hrvatskog pčelarstva. Predavanje je održano u sklopu redovnih predavanja, a kao što je poznato ta su predavanja kada se održavaju u prostoru Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27, otvorena i besplatna za sve građane. Svima zainteresiranima poziv je upućen i putem: web stranice Društva, te web stranice HPS-a i časopisa Hrvatska pčela. Obzirom da se radi o temi koja nije isključivo pčelarska već je interesantna širem krugu djelatnika u pčelarstvu te dijelom i u kulturi, izdvojeno su pozvani oni za koje se procijenilo da bi mogli doprinijeti boljoj percepciji pčelarskog dijela Hižne knjižice (HK). Izdvojeni poziv je upućen skupini relevantnih pčelarskih udruga i institucija (njih dvadesetak) prema kriteriju koji proizlazi iz  Hižne knjižice. Naime od njih se očekivao doprinos u dopuni i razradi prijedloga o daljnjoj valorizaciji Hižne knjižice te njene ugradnje u našu pčelarsku baštinu.

Image

FOTO: Na predavanju

U predavanju su naznačena nova saznanja, dosada nepoznata, o hrvatskom pčelarstvu 18. stoljeća: uvodni dio, kratki komentar o HK, opis sadržaja poglavlja o pčelarenju, analiza postupaka u radu oko pčela prema HK, osvrt na europsko pčelarenje, determinacija postupaka prema HK, traganje za autorom i starijim izdanjem i vrijednost HK za današnje pčelarstvo. Nešto više može se saznati posjetom na www.pdz.hr

Image

FOTO: Predavač Nenad Strižak

Od izdvojeno pozvanih odazvalo se manje nego što je potrebno za konstruktivnu raspravu, a opet više nego što se objektivno očekivalo. Upravo iz tog razloga valja zabilježiti da su se odazvali: s Veterinarskog fakulteta ( najznačajnija ustanova za razvoj hrvatskog pčelarstva u gotovo svim segmentima) dr. sc. Krešimir Matanović, a prof. dr. Ivana Tlak Gajger opravdala je izostanak te izrazila želju za sudjelovanje u daljnjem radu, s Agronomskog fakulteta dolazak je najavio prof. dr. Dragan Bubalo, ali je u zadnji čas spriječen, od četiri pozvana pčelarska društva (involvirana u temu) nije došao nitko, ispred HPS-a bili su v.d. tajnica gospođa Ankica Dušević i gospodin Saša Petrić, a od institucija važno je istaknuti dolazak prof. Željka Vegha, voditelja Zbirke rijetkih knjiga i rukopisa KGZ (Rara) koji je ujedno prvi najavio konkretnu aktivnost. Razumljivo je da su predavanje pratili naši članovi i zainteresirani građani.  
Pčelarsko društvo Zagreb, čuvar uspomene na Hižnu knjižicu, odlučiti će u sklopu analize rada u 2017. godini i planu rada za 2018. godinu o daljnjim aktivnostima (koje su nažalost limitirane financijski i kadrovski) u obilježavanju 275. godina od prvog izdanja tiskanog u Zagrebu 1743. godine.
Image


                                                                   Za Pčelarsko društvo Zagreb
                                                                   mr.sc. Nenad Strižak
                                                                   Predsjednik Pčelarskog društva Zagreb
                                                                   Stjepan Vuković, prof.

 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.