Šećerno medna pogača

Priprema sirupa i pogača za pčele

Šećerno medna pogača

PostPostao/la dgalina2 » 22 pro 2004, 11:00

Zanima me :roll: na koji način Vi pripremate pogaču za prihranu pčela.Čuo sam da ljudi stavljaju svašta u mljeveni šečer npr.češnjak,dehidrirani češnjak,kvasac,mljeko u prahu te da dodaju neke ljekove.Da li je sve to potrebno i čumu to koristi?
Koliki je omjer dodanih tvari u odnosu na količinu šečera?Razlika između pivskog i običnog kvasca?
Zamolo bih sve koji nešto znaju :D ako su voljni da iznesu svoja iskustva.
DENIS
dgalina2
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 23
Pridružen/a: 21 lis 2004, 21:36
Lokacija: Konjščina

Šećerno medna pogača

PostPostao/la ante » 25 pro 2004, 08:39

Ovako je ja radim i mogu reći da sam zadovoljan. ŠEĆERNO MEDNA POGAČA


· 10 kg šećera
· 4 % svježeg kvasca
· 1 ampula vitamina B
· 10 gr vitamina C
· 12 % meda (1,20 kg)
· 4 % vode ( 4 dcl)
· Ulja dodati na 100 kg 4 žlice


Vodu i med mora se prokuhati i kad se ohladi dodati vitamini i kvasac.

U rashlađenu masu možete dodati i lijek protiv nozemoze.
Što se tiče kvasca dodajem svježi kvasac kojeg nabavim u dućanu.

Jedino imam problema oko mljevenja šećera. Može mi netko reći gdje se može nabaviti nekakav stroj za mljevenje šećera? :roll:
ante
ante
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 10
Pridružen/a: 16 stu 2004, 22:35

http://www.slovenski-cebelarji.com/forum/viewtopic.php?t=332

PostPostao/la rradosevic » 26 pro 2004, 08:57

Pozdrav dgalina2,
preporučio bih vam da pročitate raspravu na adresi http://www.slovenski-cebelarji.com/foru ... .php?t=332! Naime raspravljali smo o izradi pogače prema sličnom receptu, a gosp. koji se uključio pčelarski je majstor sa više od 750 košnica!

U svakom slučaju bolje je da pogače napravite sami, nego da kupujete ko fol invertni sirup iz Draksenića i pogače napravljene s njim i šećerom iz Argentine, iz Ugljavnika!

P S
Zanimljiva će biti situacija kada se u susjednoj BiH uvede PDV i nakon što se izjednače cijene. Od kuda će se tada uvoziti repromaterijal i preprodavati po 3-4 puta većim cijenama. A dobro znamo da od pčelarskog asortimana, ne proizvodimo gotovo ništa.
Viribus unitis!
rradosevic
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 113
Pridružen/a: 20 lis 2004, 23:47

Šećerno medna pogača

PostPostao/la dgalina2 » 27 pro 2004, 09:27

Prije svega zahvaljujem na slabom ali kvalitetnom
odazivu na moje pitanje.

Za mljevenje šećera koristimo tzv.čekičar.To je kombinirani stroj koji ima cirkular,hoblericu i čekičar.Njegova je namjena da usitnjava kukuruz za prihranu pilića.Kada se umetne finija mrežica dobro usitni šećer tako ga možemo koristiti za pogaču.
Možete ih naći u plavom oglasniku.

Hvala rradoševiću na info. o forumu.
KOliko vidim vi ste dodali c vitamin,cedevitu i mljeko u prahu ali neznam u kojem omjeru?
Koliko sam shvatio u slo ne stavljaju pogaču prije 3. mjeseca.Ja sam do sada davao pogaču početkom 1.mjeseca.Također sam čuo kako neki pčelari tvrde da pogače nisu dobre,ali bez nekih obrazloženja?

Sada ni sam neznam da li i kada dodati pogaču?
Bilo bi dobro kada bi se tu malo uključila struka da rasčistimo nedoumice.

Pozdrav Denis
dgalina2
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 23
Pridružen/a: 21 lis 2004, 21:36
Lokacija: Konjščina

PostPostao/la rradosevic » 27 pro 2004, 09:57

Pozdrav Denise,
Šećer možete dati mljeti iz usluge npr kod gosp. Loborca iz Pčelarastva d.o.o. /091 619-8264 ili još bolje kupiti već mljeveni kod gosp. Tomašića u Ludbregu /098 714-113. Ovo je dio koji ne spada u reklame već u informacije i pčelarsku solidarnost!

Varijacije na temu, ali otprilike:
Obezmašćeno sojino brašno 3%
Obrano mlijeko u prahu 3%
C vitamin 1g/kg gotove pogače
Cedevita 1-1,5 kg na 100 kg pogače
Pivski kvasac 6%
--------------------------------------------------

Ja ću npr. prvu pogaču ove godine dodati čim dođe prvi topliji dan i rasformira se klupko, ali ne stimulativnu, već pogaču sa nozecidom, a stimulativnu ovisno kada bude potrošena prva!
A također se slažem, da se općenito pogača ne bi trebala ili smjela stavljati barem prije 15.02. objašnjenja za to postoje u literaturi! Da li ju je uopće potrebno stavljati, po meni da, ukoliko želimo adekvatno pripremiti društva i razviti ih na 4 nastavka prije paše, ali oprez sa ostalim medom u košnici. Naime može se dogoditi, da pčele troše pogaču, a manje med iz vijenaca pa tako imamo situaciju i blokiranu maticu u proljeće i upitnik zašto društva stagniraju!

Pozdrav, rradosevic
Viribus unitis!
rradosevic
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 113
Pridružen/a: 20 lis 2004, 23:47

Šećerno medna pogača

PostPostao/la dgalina2 » 29 pro 2004, 19:43

Obzirom da se više nitko ne uključuje u raspravu po ovoj temi , mislim da je možemo zatvoriti.

Zahvaljujem anti i rradoševiću na odgovorima i korisnim informacijama.Žao mi je što se inače malo pčelara uključuje u rasprave iako vidim da je posječenost foruma dobra.Puno se čita ali je malo onih koji se odluče uključiti.Nadam se da če se to sa vremenom promjeniti.

____________________

Pozdrav Denis
dgalina2
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 23
Pridružen/a: 21 lis 2004, 21:36
Lokacija: Konjščina

PostPostao/la rradosevic » 31 pro 2004, 01:08

Pozdrav Denise još jednom,
sve najbolje u 2005. godini i s moje strane, puno rada i uspjeha svim kolegama pčelarima i ljudima dobre volje!
Da, složio bih se, da temu možemo zaključiti i iskazao ujedno jednako razočaranje zbog nezainteresiranosti ostalih kolega, a vjerujem da ih ima pregršt koji bi nas mogli savjetovati kvalitetnim informacijama i savjetima. No to i nije sve! To je samo još jednom i najbolji primjer kako mi, čitaj Hrvati, funkcioniramo;

-čekaj negdje u zaleđu gdje te se prilikom promjene vlasti ne će moći identificirati pa da budeš time uskraćen kod idućeg dijeljenja šefovskih fotelja
-nemoj se truditi ukoliko se radi o interesu, a koji nije isključivo tvoj vlastiti, jer zašto da ja sad tu dajem besplatne informacije kada ih meni nitko nije davao
-i naravno čitavo se vrijeme nadaj, da će drugi dignuti svoj glas i izboriti se za tvoja prava
-ni slučajno nemoj u sustav PDV a ili nemoj plačati poreze, prošvercaj, plati jeftinije, dodaj još malo sličnoga i prodaj skuplje

Dragi svi čitajući članke na temu pčelarstvo, one iz vana nešto jako solidarno i zgodno mi je zapelo za oko. Na kraju svakog teksta nalazi se ime i prezime autora, puna adresa, brojevi telefona i internet stranica odn. mail adresa. Stoga slijedimo one dobre primjere i nemojmo se bojati potpisati ono što pišemo.
A ako će mo i dalje misliti, da će se situacija u hrvatskom pčelarstvu popraviti sama ili da će ju popraviti drugi, kamoli sadašnje vodstvo HPSa ili da će se prepristupni programi razvoja napisati sami ili od istih stručnjaka, e onda se varate, a priznajte, da ste toga postali svjesni i sami!

Svesrdan pozdrav svim članovima i posjetiocima ovoga foruma, u nastavku evo još jednom sažetka kvalitetnih internet adresa koje vam omogućavaju besplatan izvor informacija, pa makar i dalje samo čitali:

http://groups.yahoo.com/group/cebelar/
http://groups.yahoo.com/group/cebelar3/
http://groups.yahoo.com/group/hrvatskapcela/
http://groups.yahoo.com/group/pcela/
http://www.slovenski-cebelarji.com/forum/
http://www.pdz.hr/viewtopic.php?t=368
Viribus unitis!
rradosevic
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 113
Pridružen/a: 20 lis 2004, 23:47

PostPostao/la Mir@ge » 05 sij 2005, 23:01

ja prvu pogaču dajem odma poslije nove god obicno ave još nisam zato što čekam da zahladni pravim isto šečerno medne pogače cc2,5 kg a šećer meljem na mlinu koji sam sam konstruirao a radi na principu vodenice samo što ja koristim metalne ploče pokušao sam sa tvz. čekičarom ali to je loše štopa se razni problemi a nakraju nije šećer dovoljno samljeven i od prilike pogaču dajem 3 puta po 2,5 kg do prve proljetne paše tako da u repici pčela eksplodira od razvoja. :D
Mir@ge
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 129
Pridružen/a: 10 stu 2004, 21:11

PostPostao/la Hymenopterolog » 11 sij 2005, 23:21


Žao mi je što se inače malo pčelara uključuje u rasprave iako vidim da je posječenost foruma dobra.
________________
Hej D - ne tuguj :cry: , tako je i na drugim grupama!

Puno se čita ali je malo onih koji se odluče uključiti.
_______________
Da i tak će stalno biti :x

Nadam se da če se to sa vremenom promjeniti.
_______________
Neće :!:

POGAČE
Dodajem ih samo u kriznim situacijama inače ne 8)
Pa imamo Carnicu zar ne ide to njoj u proljeće!
A ak ih se prerano aktivira, pa zahladi, ode leglo u frižider, a dođu nevolje :(


Ovaj ne dodaje pogače? :shock:

Da, da, da

Svim pčelcima koji imaju normalne zalihe otklopim vijence meda na okviru kraj klupka i/ili ga zarotiram za 180 stupnjeva 8)

Tako će potrošiti sve ili većinu jesenske "slatkoće naturale", a u prvom vrcanju neće biti kristalića i eventualnih rezidua :roll:
A, navlastito pčele ne vrcamo :P

A vidio sam i čuo za lijepe blokade u proljeće, kako je Renac kazao - pa čak i matica zastane :?


Tužni, probaj pomalo, na manjem broju pčelaca, pa ćeš vidjeti šta tvojoj ekipi najviše paše :D
Avatar
Hymenopterolog
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 10
Pridružen/a: 21 stu 2004, 22:32
Lokacija: Na dvije rijeke

proba

PostPostao/la tguberac » 24 sij 2005, 13:01

tttttttt
Kod: Označi sve
[list][/url][/list][/list]
tguberac
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 9
Pridružen/a: 24 sij 2005, 12:54
Lokacija: SLAVONSKI BROD

PostPostao/la Milan Matejic » 03 tra 2005, 16:03

Izvanredan recept postoji na sajtu http://www.pcelinjak.com
Posetite

Milan Matejić, webmaster
Pcelarstvo - način života i ljubav prema prirodi
Avatar
Milan Matejic
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 13
Pridružen/a: 12 vel 2005, 23:41
Lokacija: Smederevska Palanka, Srbija


Natrag na RECEPTURE ZA PČELE

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.